A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Кунківської сільської ради

В закладах загальної середньої освіти пройшли майстер - класи з написання писанок

Дата: 19.04.2024 12:20
Кількість переглядів: 9

Писанка – символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності, а також незамінний атрибут Великодня, віковічна традиція, яка дісталася нам у спадок від предків. Виготовлена власноруч, вона є надійним оберегом для родин та оселі.

Днями в ЗЗСО І-ІІІ ст.. с.Кузьминці та ЗЗСО І-ІІ ст.  с.Косаново пройшли майстер-класи з написання писанок, які провела директор комунальної установи «Центр культури, дозвілля і творчості» Кунківської сільської ради Ольга Захарова з-за підтримки ГО «Ми-Вінниччани».

Учні мали змогу дізнатися більше про сакральне значення писанки, історію її виникнення, а також про техніки, матеріали та інструменти виготовлення пасхального яєчка.

Традиція писанкарства в Україні налічує тисячі років і передує запровадженню християнства в Україні: на яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.

Звичай розписувати писанки на Великдень виник ще в дохристиянські часи як атрибут весняних культових обрядів, пов’язаних з прославлянням весняного пробудження усього живого на землі. Яйце завжди було загадкою для людини: неживе, воно давало початок новому життю. Тому його почали вважати символом самого життя, уособленням чарівної сили добра. День весняного сонця (час пробудження матінки-землі, підготовки до польових робіт) називався Великоднем. У цей день святкували перемогу світла над темрявою, життя над смертю, весни над зимою.



« повернутися

Вхід для адміністратора